Haliç Tersanesi Teknik Gezisi

İç Mimarlık 2. Sınıf öğrencileri IMIM202E İç Mimari Proje 1 dersi kapsamında Haliç Tersanesine teknik gezi gerçekleştirdi.

 

Projenin amacı: Geçmişten günümüze barınma eyleminin irdelenerek yaşam koşulları ve fiziksel faktörler ile şekillenen iki veya tek kişilik bir yaşam çevresinin analizi.                        

Projenin konusu: 1970’lerde ABD’de ortaya çıkan ve birçok ülkede de örnekleri bulunan Loft Daire kavramıdır. Loft daire kavramı; büyük şehirlerinde ortaya çıkan  konut talebine çözüm ve alternatifi yaratmak adına ortaya çıkarak şehrin içinde kalan terkedilmiş endüstriyel tesislerin konuta dönüştürülmesi ile başlamıştır. Bu konut türü geniş hacimli çalışma alanları sayesinde de iş ve ev hayatını birlikte yürütmek isteyenler içinde bir çözüm önerisidir.  

Projenin Yeri: Beyoğlu İlçesi, Kasımpaşa Tersane Kompleksi içerisinde yer alan Makine İkmal Atölyesidir. Kasımpaşa Tersanesi içerisinde bulunan yapı Osmanlıdan günümüze  süregelen bir endüstriyel miras alanıdır. Günümüzde Şehir Hatları işletmesi tarafından kullanılan bu alanda: ulaşım ağına entegre, dolusunu kaybetmeyen, alternatif bir barınma modeli ile işlevlendirilen (loft daire kavramının irdelendiği) bir çözüm beklenmektedir.